Een reactie op het illegaal straatvechten van Vechtsport Autoriteit

De afgelopen tijd hangt er een onduidelijke sfeer in de vechtsport wereld van Nederland met betrekking tot de schorsing van een aantal vechters. Tot nu toe zijn er 2 Nederlandse vechters geweest die naar Zweden zijn gereisd om deel te nemen aan K.O.T.S. King of the Streets.

Die werden bij terugkomst verwelkomd met een brief te zijn geschorst voor onbepaalde tijd. Waarom was onduidelijk en waar het op gebaseerd was ook. Vechtsport Autoriteit maakte zojuist hier een statement over op hun website. Ze zeggen het volgende:

MEEDOEN AAN ILLEGALE GEVECHTEN HEEFT GEVOLGEN, WAAR ZE OOK PLAATSVINDEN!

Vechtsporters die meedoen aan illegale (straat)gevechten schaden het aanzien van de vechtsport. Ook als die gevechten in andere landen plaatsvinden. Als een Nederlander betrokken is bij een evenement waarbij zwaargewonden of doden vallen, zal de hele Nederlandse vechtsport in een kwaad daglicht worden gezet. Zij die deelnemen aan dit soort ‘wilde’ evenementen kunnen een flinke schorsing tegemoet zien die geldt bij alle Nederlandse sportbonden en promotors. Zij komen in ons land een lange tijd niet meer aan de bak.

De vechtsport is al een aantal jaren bezig misstanden te bestrijden. De maatschappelijke acceptatie van onze geliefde sporten neemt daardoor toe. Kickboksen, thaiboksen en mma worden steeds meer gezien als volwaardige topsporten. Nederlandse wedstrijdvechters die meedoen aan illegale (straat)gevechten, schaden het aanzien en de positie van de vechtsport in ons land. Daarom treden alle sportbonden en promotors hier gezamenlijk tegen op.

De illegale (straat)gevechten die live op sociale media worden gestreamd, zijn zeer onveilig. Ze vinden vaak plaats op betonnen vloeren, tussen hekken met betonnen voeten waar mensen hun nek op kunnen breken. Van serieuze medische begeleiding of vakkundige scheidsrechters is geen sprake. Deelnemers brengen zichzelf en hun tegenstanders bewust in gevaar. Bovendien trekken zij met deelname hun sport in de sfeer van hooliganisme en georganiseerde criminaliteit. Daarmee schaden zij de vechtsport.

De VA en de Nederlandse sportbonden beschouwen deelname aan illegale gevechten als strijdig met de Algemene gedragsregels waar elke sporter, trainer, sportschoolhouder en promotor zich aan verbindt bij deelname aan wedstrijden in Nederland. Sporters die bewust het risico nemen zichzelf en anderen in gevaar te brengen, schaden de reputatie van de Nederlandse vechtsport. Zij kunnen rekenen op een forse schorsing die door alle bonden en promotors in Nederland wordt overgenomen.

Ook de sportschool van de deelnemer zal worden aangesproken. Ondersteuning of promotie van de dergelijke activiteiten kan leiden tot intrekking of ontzegging van het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Dat kan uiteindelijk leiden tot uitsluiting van de hele sportschool van wedstrijden in Nederland.

Comments

comments

Categories
MMA NieuwsNews

RELATED BY